Gratis verzending vanaf €99! Voor 18.00 uur besteld, morgen in huis!

Tips voor kleurlenzen in- en uitdoen

Voor veel beginnende lenzendragers is lenzen indoen op het begin heel erg wennen. Veel mensen vinden het eng  of onnatuurlijk om aan hun ogen te zitten. Je zult merken dat het na een paar keer in- en uitdoen al snel een gewoonte wordt.

Kleurlenzen indoen

Wij hebben een handig stappen plan opgezet speciaal voor beginners (en misschien gevorderden die nog iets kunnen bijleren) om je kleurlenzen op een hygiënische manier in te doen.

Stap 1: Je handen wassen

Hygiëne is een belangrijk aspect bij het in- én uitdoen van lenzen. Op onze handen zitten ontzettend veel bacteriën die je niet in je oog wilt hebben. Wees lief voor je ogen en zorg er altijd voor dat je netjes je handen wast, voordat je aan je kleurlenzen of je ogen gaat zitten. Na het was moet je natuurlijk ook je handen drogen.

Stap 2: Haal de kleurlenzen uit de verpakking

Je krijgt de kleurlenzen uiteraard netjes verpakt in lenzenvloeistof. Schud de verpakking zachtjes en verwijder de speciale folie. Verwijder de folie altijd met je handen en niet met een hulpmiddel. Dit kan de lens beschadigen.

Leg je vinger op de party lens en schuif deze naar de zijkant. Zorg hierbij dat je niet je nagels gebruikt, want ook je nagels kunnen de lens beschadigen. Als de lens bij de zijkant is aangekomen zal je merken dat je hem gemakkelijk kunt oppakken. Uiteraard is het ook mogelijk om de lens gewoon uit de lenzenvloeistof te pakken.

Stap 3: Controle of de lens goed ligt

Je kunt de lens gemakkelijk controleren door deze op je wijsvinger te plaatsten. Je kunt dan goed de bolling van de lens zien. Heeft de lens een volledige halve cirkel (zoals in het plaatje hiernaast), dan ligt de contactlens juist en kun je doorgaan naar stap 4.

Is de onderkant gedeukt of wijs de bovenkant naar buiten dan zit de lens binnenstebuiten. Als dit het geval is kun je de lens gemakkelijk goed leggen door de lens om te draaien. Leg je lens in je handpalm en keer de lens voorzichtig om met het gebruik van lenzenvloeistof. Controleer de lens altijd op vuil of stof, voordat je deze in je ogen doet.

Stap 4: De lenzen in je ogen doen

Hier volgt een handig stappenplan om de kleurlenzen zo snel en efficiënt mogelijk in te doen.

 1. Bepaal voor jezelf of je start met je rechteroog of linkeroog en houd deze voorkeur aan voor de volgende keren.
 2. Plaats de lens op je rechter wijsvinger met de bolling naar onder.
 3. Houd je bovenste ooglid goed vast en trek deze naar boven. Kijk vervolgens recht vooruit in de spiegel. Dit kun je doen voor net onder je wenkbrauwen omhoog te trekken.
 4. Houd je onderste ooglid omlaag met je rechter middelvinger.
 5. Plaats voorzichtig de lens op je iris, zodat de gehele lens je oog raakt.
 6. Laat je oogleden los en geef de lens tijd om zich goed te positioneren.
 7. Herhaal de stappen voor je andere oog

Kleurlenzen uitdoen

Stap 1: Je handen wassen

Uiteraard dien je bij het uitdoen van contactlenzen ook weer je handen te wassen en niet vergeten te drogen!

Stap 2: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je contactlenzendoos schoon is en gevuld is met nieuwe lenzenvloeistof. Zorg ervoor dat er meer dan voldoende vloeistof in het doosje geplaatst is.

Stap 3: Lenzen uitdoen

Hier volgt een handig stappenplan om de kleurlenzen zo snel en efficiënt mogelijk uit te doen.

 1. Kijk met je hoofd naar boven.
 2. Schuif de lens met je wijsvinger van je iris af.
 3. Knijp de lens zachtjes los van je oog (niet te hard).
 4. Plaats de lenzen in het doosje en draai het doosje dicht.

Controleer altijd even of er geen vuil in het lenzendoosje zit.

X