Gratis verzending vanaf €99! Voor 18.00 uur besteld, morgen in huis!

Contactlenzen voor kinderen

Niet ieder kind wil graag een bril dragen, maar zijn er eigenlijk wel contactlenzen voor kinderen? En is dat ook wel goed voor de (nog) ontwikkelende ogen? Hoe oud moet een kind zijn, voordat hij/zij contactlenzen mag gebruiken? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Je leest het in dit artikel.

Bestaan er contactlenzen voor kinderen?

In principe kunnen kinderen op vrij jonge leeftijd al contactlenzen dragen. Er zijn namelijk zelfs baby’s met oogafwijkingen die lenzen dragen. Cosmetisch gezien worden contactlenzen voor kinderen echter pas aangeraden vanaf zes jaar. Er kan namelijk wel degelijk een lui oog ontwikkeld worden. In de praktijk komt het dan ook wel voor dat contactlenzen voor kinderen pas wordt voorgeschreven vanaf tien jaar.

Kan mijn kind al contactlenzen gebruiken?

Blijft je kind maar vragen om contactlenzen? Dan is het verstandig om naar zijn of haar gedrag te kijken. Hoe ontwikkeld is hij of zij al in zijn of haar houding en gedrag? Denkt hij of zij voldoende aan zijn of haar eigen hygiëne? Of moet je je kind nog steeds regelmatig eraan herinneren dat hij of zij de handen moet wassen na het plassen? Ook is de motivatie belangrijk. Wil je kind absoluut geen bril dragen? Dan is je kind misschien ook gemotiveerder om zich ‘aan de regels te houden’.

Welke contactlenzen voor kinderen zijn er?

Als je tot het besluit bent gekomen om contactlenzen voor je kind aan te schaffen, is het belangrijk dat je kijkt naar de meest geschikte lenzen. Ga hiervoor bij voorkeur naar een oogspecialist. Ga voor de meting naar een oogarts en hij/zij zal je kunnen doorverwijzen naar een opticien in de buurt. Over het algemeen worden meestal daglenzen aangeraden. Deze zijn hygiënisch in gebruik en hebben geen reiniging nodig. Dat zorgt weer voor minder complicaties bij kinderen. Daarnaast is het gemakkelijk af te wisselen met het gebruik van een bril.

Als daglenzen geen optie zijn, kun je kiezen voor maandlenzen. Hygiëne is in dat geval wel erg belangrijk. Ook is het belangrijk dat je de voorgeschreven maximale draagtijd niet wordt overschreden. Lees daarvoor ook dit artikel: lenzen langer dragen? Pas op gevolgen.

Sport

Veel kinderen sporten meerdere keren per week. Een bril kan soms in de weg zitten, bijvoorbeeld als er een helm gedragen moet worden. Kies in dat geval bij voorkeur voor zachte lenzen. Die blijven vaak beter zitten dan harde lenzen tijdens het sporten.

Uiterlijk en zelfverzekerdheid

Vanaf een jaar of tien vinden kinderen hun uiterlijk steeds belangrijker. Om die reden willen kinderen vaak vanaf die leeftijd ook graag lenzen in plaats van een bril. Lenzen kunnen op die manier bijdragen aan de zelfverzekerdheid van je kind.

Vind jij dit ook een interessant blogartikel? Deel dit artikel dan op social media met vrienden en familie via de onderstaande social media knoppen.

X